CASCO BAY FERRY TERMINAL

cbftAIA New England Award Recipient – 2014 Honorable Mention for Design Excellence

2014 ACEC Engineering Excellence Honor Award

A Master Plan was developed that provides a roadmap for improvements to the existing ferry terminal over the next ten years. The Master Plan includes moving the passenger waiting area from its current location to the south end of the building to provide passengers with a direct view to their boats, the water, and the surrounding waterfront.

Completed Phase One included removing the existing maintenance area and mechanical room to create space for a 4,533 SF addition that houses an expanded waiting room, more efficient ticket and freight offices, and larger, more serviceable restrooms. The new waiting room is a 20-foot high light-filled space surrounded by windows with views to the water and the boats. Highly visible signage, such as a large digital screen listing boat schedules and gate information, are located over the ticket window, and informational kiosks provide instant communication for passengers. The new waiting room is visible from Commercial Street, signaling the presence of the ferry terminal to first-time visitors.

In Phase Two the existing passenger waiting area will be reconfigured to create a new public meeting/conference room, taking advantage of the existing windows and light. The existing doors to the waiting area will be used to provide an entrance to the public meeting room, and there will be a new entrance to the administrative assistant’s office for reception of visitors and vendors.

Feature image courtesy of Robert Benson Photography.

Project Location:  Portland, Maine

Architect:    Scott Simons Architects

Contractor:    Landry French Construction



Comments are closed.